Selamat Datang Ke Laman Pra Universiti-

Majalah Pra Universiti Edisi 6 memuatkan info tentang teknik kecermerlangan di tingkatan 6, anda akan mengetahui banyak berita , teknik belajar & aktiviti yang dijalankan oleh kerajaan dan sekolah tingkatan 6 di Malaysia .

Pelajar Cemerlang STPM Ubah Nasib Keluarga

Kecekalan semangat ayah dan ibu adalah pembakar semangat saya untuk berjaya dan setanding rakan-rakan daripada keluarga yang lebih berada... Baca Selengkapnya


Aktiviti Pelajar Tingkatan 6 buat Tahun 2014

Pada rabu yang lepas,telah diadakan mesyuarat agong rumah sukan bagi pelajar arus perdana & juga pra-universiti. Biasanya sukan sekolah pelajar pra-u dan arus perdana digab ... Baca Selengkapnya

Tiada Guru : Pelajar Tingkatan 6 Terabai

Masalah akan timbul jika guru yang mengajar kelas tingkatan enam bertukar, berhenti atau pencen. Yang menjadi mangsa ialah pelajar yang terpaksa menghabiskan sukatan pelajaran ... Baca Selengkapnya

Pelajar Tingkatan 6 Maut Rempuh Kereta Guru

Seorang pelajar tingkatan enam maut selepas motosikal ditunggangnya terbabas lalu merempuh sebuah kereta yang dipandu seorang guru di ... Baca Selengkapnya


Ceramah Motivasi Pelajar Tingkatan 6

Satu Program Ceramah Motivasi Pelajar telah diadakan khusus buat para pelajar Tingkatan 6.Penceramah yang telah diundang ke program ini adalah.....Baca Selengkapnya
Berita - Berita Prauniversiti
< < Lama 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 Baru > >

Anak buruh pelajar cemerlang STPM


KUALA TERENGGANU 10 Mac - Dua anak buruh merupakan antara lima calon Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 di negeri ini yang lulus cemerlang dalam semua pelajaran.
Kedua-duanya pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Midin di sini, Nurul Faatihah Md. Hassan, 20, dan Nur Ain Syuhada Atam, 20, masing-masing memperoleh keputusan 4A.

 Nurul Faatihah mendapat 4A dalam mata pelajaran Pengajian Am, Bahasa Malaysia, Sejarah dan Ekonomi manakala Nur Ain Syuhada pula lulus cemerlang dalam Pengajian Am, Bahasa Malaysia, Geografi dan Ekonomi.
Menurut Nurul Faatihah, ketekunan mengulangkaji pelajaran selama dua jam setiap hari pada setiap malam membantunya memperoleh keputusan cemerlang itu.
"Saya tekun belajar kerana mahu membuktikan saya mampu mencatat keputusan cemerlang walaupun tidak menerima sebarang tawaran melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dua tahun lalu.
"Saya juga mahu mendapat kerja yang baik kerana tidak mahu keluarga terus hidup susah," katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Anak sulung daripada lapan beradik itu berkata, dia berhasrat melanjutkan pelajaran ke Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) bagi membolehkannya mencapai cita-cita menjadi seorang pensyarah.
Nur Ain Syuhada pula berkata, dia berusaha keras mendapat keputusan cemerlang kerana ingin menjadi inspirasi kepada lapan adiknya untuk berjaya dalam hidup.
"Saya belajar seperti biasa dengan memberi tumpuan dalam kelas dan mengikuti program-program yang diadakan oleh sekolah dan Jabatan Pelajaran negeri," katanya.
Selain mereka berdua, dua calon SMKA Nurul Ittifaq di Besut, Nor Syamimi Mohd. memperoleh keputusan 5A dan Nurul Huda Abdullah 4A 1B manakala calon SMK Tengku Ampuan Intan di Hulu Terengganu, Siti Nabila Huda Rashid memperoleh 4A.
Laman Pra Universiti, tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat daripada laman web ini .
Dicipta Pada 22 November 2010. Powered by Blogger.

Pelajar tingkatan 6 berlainan dengan pelajar di tingkatan yang lebih rendah. Tingkatan 6 bertempoh setahun setengah, Tingkatan 6 terbahagi kepada 2 peringkat. Kementerian ...

Baca Selanjutnya

Best Student STPMJurusan tingkatan 6 terbahagi kepada 3 iaitu Agama, Sains, Kemanusiaan. Pengambilan Jurusan adalah berdasarkan Program Ijazah yang akan diambil oleh pelajar tingkatan 6 sele...

Baca Selanjutnya

Memorial Tingkatan 6

Cabaran MPP Tingkatan 6
Debaran STPM Berakhir
Kem Integrasi 1 Malaysia
Permulaan Baru Tingkatan 6
Kokurikulum Tingkatan 6
MUET
Alam Prauniversiti
Bulan Ramadan
Trial Prauniversiti Berakhir
Debaran STPM Berakhir