Selamat Datang Ke Laman Pra Universiti-

Majalah Pra Universiti Edisi 6 memuatkan info tentang teknik kecermerlangan di tingkatan 6, anda akan mengetahui banyak berita , teknik belajar & aktiviti yang dijalankan oleh kerajaan dan sekolah tingkatan 6 di Malaysia .

Pelajar Cemerlang STPM Ubah Nasib Keluarga

Kecekalan semangat ayah dan ibu adalah pembakar semangat saya untuk berjaya dan setanding rakan-rakan daripada keluarga yang lebih berada... Baca Selengkapnya


Aktiviti Pelajar Tingkatan 6 buat Tahun 2014

Pada rabu yang lepas,telah diadakan mesyuarat agong rumah sukan bagi pelajar arus perdana & juga pra-universiti. Biasanya sukan sekolah pelajar pra-u dan arus perdana digab ... Baca Selengkapnya

Tiada Guru : Pelajar Tingkatan 6 Terabai

Masalah akan timbul jika guru yang mengajar kelas tingkatan enam bertukar, berhenti atau pencen. Yang menjadi mangsa ialah pelajar yang terpaksa menghabiskan sukatan pelajaran ... Baca Selengkapnya

Pelajar Tingkatan 6 Maut Rempuh Kereta Guru

Seorang pelajar tingkatan enam maut selepas motosikal ditunggangnya terbabas lalu merempuh sebuah kereta yang dipandu seorang guru di ... Baca Selengkapnya


Ceramah Motivasi Pelajar Tingkatan 6

Satu Program Ceramah Motivasi Pelajar telah diadakan khusus buat para pelajar Tingkatan 6.Penceramah yang telah diundang ke program ini adalah.....Baca Selengkapnya
Berita - Berita Prauniversiti
< < Lama 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 Baru > >

Pelajar ikuti tutorial selepas waktu sekolah


PEMBELAJARAN di Tingkatan Enam masih relevan dan diperlukan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) khususnya pelajar kurang berkemampuan serta kurang upaya (OKU).

Guru Penolong Kanan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St John, Kuala Lumpur, Cheng Kok Chin, berkata lepasan SPM dengan pencapaian sederhana dan dari keluarga kurang berkemampuan cenderung memilih Tingkatan Enam sebagai saluran alternatif melayakkan diri ke program ijazah universiti.

Beliau berkata, hal ini kerana kadar yuran sekolah serta tempoh pembelajaran singkat selama satu setengah tahun saja, lepasan program prauniversiti itu layak memohon program ijazah jika mendapat keputusan empat prinsipal dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Katanya, Tingkatan Enam saluran alternatif terbaik bagi pelajar OKU kerana tidak banyak kolej menyediakan kemudahan khusus bagi golongan itu berbanding di sekolah.

“Di sekolah kami, contohnya, kebanyakan pelajar Tingkatan Enam daripada keluarga miskin serta OKU dan kebanyakan mereka berjaya mendapat empat prinsipal kerana peluang kedua ini dimanfaatkan sebaiknya untuk melayakkan diri ke program ijazah,” katanya.

Cheng berkata, sejajar pekeliling dikeluarkan Kementerian Pelajaran baru-baru ini, SMK St John sudah mula melaksanakan langkah seperti pelantikan guru Tingkatan Enam dan menjalankan kelas tutorial selepas tamat waktu persekolahan.

Turut dalam perancangan, katanya, penetapan waktu konsultasi penyelidikan, pelaksanaan kolokium serta pembinaan bangunan khas untuk pelajar dilengkapi bilik kuliah dan tutorial.

Sementara itu, seorang pelajar, James Low Hong Ping, 19, yang lumpuh kedua kakinya, berkata Tingkatan Enam pilihan terbaik bagi pelajar OKU sepertinya kerana sekolah menyediakan kemudahan sewajarnya bagi mereka.

“Dengan keputusan cemerlang 8A dalam SPM, saya menerima banyak tawaran daripada kolej tetapi terpaksa menolaknya kerana bimbang sukar menyesuaikan diri jika tiada kemudahan khas,” katanya.

Rakan sekelasnya, Nurfarahin Norzaini, berkata pencapaian sederhana dalam SPM dan masalah penglihatannya membuatkan beliau memilih Tingkatan Enam.
“Saya berazam memanfaatkan peluang kedua ini sebaiknya bagi melayakkan diri memohon program ijazah di Universiti Pendidikan Sultan Idris,” katanya.

Guru subjek Pengajian Perniagaan, Nor Azila Juni, berharap mereka dilengkapi kemudahan sewajarnya bagi membolehkan memainkan peranan lebih berkesan.

Antara lain, katanya, sekolah perlu dilengkapi kemudahan komputer dan internet mencukupi bagi memudahkan guru membimbing pelajar mencari bahan rujukan tambahan.
Laman Pra Universiti, tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat daripada laman web ini .
Dicipta Pada 22 November 2010. Powered by Blogger.

Pelajar tingkatan 6 berlainan dengan pelajar di tingkatan yang lebih rendah. Tingkatan 6 bertempoh setahun setengah, Tingkatan 6 terbahagi kepada 2 peringkat. Kementerian ...

Baca Selanjutnya

Best Student STPMJurusan tingkatan 6 terbahagi kepada 3 iaitu Agama, Sains, Kemanusiaan. Pengambilan Jurusan adalah berdasarkan Program Ijazah yang akan diambil oleh pelajar tingkatan 6 sele...

Baca Selanjutnya

Memorial Tingkatan 6

Cabaran MPP Tingkatan 6
Debaran STPM Berakhir
Kem Integrasi 1 Malaysia
Permulaan Baru Tingkatan 6
Kokurikulum Tingkatan 6
MUET
Alam Prauniversiti
Bulan Ramadan
Trial Prauniversiti Berakhir
Debaran STPM Berakhir