Selamat Datang Ke Laman Pra Universiti-

Majalah Pra Universiti Edisi 6 memuatkan info tentang teknik kecermerlangan di tingkatan 6, anda akan mengetahui banyak berita , teknik belajar & aktiviti yang dijalankan oleh kerajaan dan sekolah tingkatan 6 di Malaysia .

Pelajar Cemerlang STPM Ubah Nasib Keluarga

Kecekalan semangat ayah dan ibu adalah pembakar semangat saya untuk berjaya dan setanding rakan-rakan daripada keluarga yang lebih berada... Baca Selengkapnya


Aktiviti Pelajar Tingkatan 6 buat Tahun 2014

Pada rabu yang lepas,telah diadakan mesyuarat agong rumah sukan bagi pelajar arus perdana & juga pra-universiti. Biasanya sukan sekolah pelajar pra-u dan arus perdana digab ... Baca Selengkapnya

Tiada Guru : Pelajar Tingkatan 6 Terabai

Masalah akan timbul jika guru yang mengajar kelas tingkatan enam bertukar, berhenti atau pencen. Yang menjadi mangsa ialah pelajar yang terpaksa menghabiskan sukatan pelajaran ... Baca Selengkapnya

Pelajar Tingkatan 6 Maut Rempuh Kereta Guru

Seorang pelajar tingkatan enam maut selepas motosikal ditunggangnya terbabas lalu merempuh sebuah kereta yang dipandu seorang guru di ... Baca Selengkapnya


Ceramah Motivasi Pelajar Tingkatan 6

Satu Program Ceramah Motivasi Pelajar telah diadakan khusus buat para pelajar Tingkatan 6.Penceramah yang telah diundang ke program ini adalah.....Baca Selengkapnya
Berita - Berita Prauniversiti
< < Lama 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 Baru > >

Pemilihan MPP SMK Rantau Panjang


RANTAU PANJANG 18 Feb. – Pilihan raya umum memberi peluang kepada rakyat menentukan kepimpinan negara yang merupakan sebahagian daripada proses demokrasi di negara ini.
Namun masih ramai layak untuk mengundi, tidak menunaikan kewajipan itu sedangkan ia begitu penting bagi mencorak masa depan negara.
Sehubungan itu, Sekolah Menengah Kebangsan (SMK) Rantau Panjang, baru-baru ini cuba mendekatkan para pelajar dengan memberikan kesedaran, pendedahan dan pengalaman sebenar ‘perjalanan pilihan raya umum’ tersebut.
Mengambil garis panduan yang ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mengendalikan proses pilihan raya umum, sekolah menengah itu mengadakan pilihan raya bagi memilih anggota Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) tingkatan enam.
Lebih menarik, perjalanan proses itu dipantau sepenuhnya oleh pihak SPR yang memberikan kerjasama bagi menjayakannya dengan memastikan syarat dan peraturan diikuti.
Para pelajar akan melalui proses penamaan calon, diberikan tempoh berkempen bagi menyatakan manifesto mereka dalam membawa hala tuju sekolah dan pemasangan poster bagi meraih sokongan.
Pada hari pengundian, SPR telah membuka kaunter bagi bekas pelajar mendaftar sebagai pengundi di samping guru-guru dan kakitangan sekolah menyemak semula nama masing-masing bagi tujuan kelayakan mengundi.
Pengetuanya, Abdullah Yaakub memberitahu Utusan Malaysia, pendekatan tersebut adalah medium kepada pelajar merasai sendiri pengalaman suasana pilihan raya umum.
‘‘Langkah ini bagi memberi lebih pemahaman terutama kepada pelajar tingkatan enam yang mempelajari subjek Pengajian Am serta menghayati sistem perundangan di Malaysia,’’ katanya.
Abdullah menambah, amalan tersebut akan diteruskan pada masa akan datang dan mungkin menjadi tradisi sekolah hasil sambutan yang menggalakkan di kalangan pelajar-pelajar yang terlibat.
‘‘Selain pelajar tingkatan enam, pelajar lain yang menjadi pemerhati turut teruja dengan sistem pemilihan yang diperkenalkan
‘‘Suasana meriah dapat dirasakan di kalangan warga sekolah menjelang hari penamaan calon, apabila pelajar di bawah bimbingan beberapa orang guru diberikan kebebasan memancing undi pada tempoh berkempen seperti yang dilakukan di institusi pengajian tinggi awam (IPTA),” katanya.
Dalam pemilihan itu, seramai 19 calon bertanding bagi merebut 11 jawatan iaitu tiga untuk ahli majlis tertinggi manakala selebihnya bagi memilih ahli jawatankuasa.
Pada pilihan raya itu, Mohd. Taufik Ismail diumumkan sebagai Yang Dipertua MPP, menewaskan tiga lagi calon apabila memperoleh 56 undi manakala Noor Hidayat Abdul Hamid memenangi jawatan timbalan dan setiausaha disandang Siti Shazleen Sudin.
Barisan kepimpinan pelajar sesi 2010 itu merupakan pelajar tingkatan enam atas.
Laman Pra Universiti, tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat daripada laman web ini .
Dicipta Pada 22 November 2010. Powered by Blogger.

Pelajar tingkatan 6 berlainan dengan pelajar di tingkatan yang lebih rendah. Tingkatan 6 bertempoh setahun setengah, Tingkatan 6 terbahagi kepada 2 peringkat. Kementerian ...

Baca Selanjutnya

Best Student STPMJurusan tingkatan 6 terbahagi kepada 3 iaitu Agama, Sains, Kemanusiaan. Pengambilan Jurusan adalah berdasarkan Program Ijazah yang akan diambil oleh pelajar tingkatan 6 sele...

Baca Selanjutnya

Memorial Tingkatan 6

Cabaran MPP Tingkatan 6
Debaran STPM Berakhir
Kem Integrasi 1 Malaysia
Permulaan Baru Tingkatan 6
Kokurikulum Tingkatan 6
MUET
Alam Prauniversiti
Bulan Ramadan
Trial Prauniversiti Berakhir
Debaran STPM Berakhir